Моите Истории

Здравословно хранене – мания или начин на живот?

Хей, хей, прекрасни хора, днес ще Ви разкажа малко за моето виждане относно здравословното хранене и начин на живот. Някой хора казват, че както и да живееш накрая всички умираме. Това е така, но е важно как се чувстваш.

Здравословно само за външният вид


Повечето хора, който се опитват да живеят здравословно го правят изцяло заради външния вид. Да си призная и аз започнах със същия мотив. След известно време усетих колко по различно се чувствам обаче. Да, когато някои споделеше с мен този ефект, мислих, че е плацебо ефект, докато не го изпитах сама върху себе си.
Имаше период, в който спазвах всичко:

 • часове за хранене
 • грамажи
 • точна пропорция въглехидрат
 • протеин
 • и мазнини

Обсебване

В един момент това не беше начин на живот, а се превърна в целият ми живот. Да това не е нормално, но както винаги, когато не успееш да намериш мярката, нещата излизат от контрол! Мина време, започнах да се храня нормално и осъзнах, че не се чувствам добре. Разликата беше голяма. Преди не осъзнавах колко по различно се държи тялото ми, когато му давам здравословна храна. С нея замествах храните, които обичам.

Последствия

Има много примери, които мога да Ви дам. Преди не можеше нищо да ме накара да стана от леглото рано. Всеки ден, когато трябваше да ставам рано за училище или работа беше като наказание. Настроението ми се разваляше само от факта, че съм станала рано. Лежах по 30 минути в леглото, докато успея да събера сили да стана. Имаше и много други фактори показващи, че тялото ми не се чувства добре с начина на живот, който водя. Имах доста силен повик към всичко сладко особено сутрин и вечер, времето в което е и най-вредно да се хапват сладките изкушения. Изморявах се от най елементарно физическо натоварване, бях много изнервена непрекъснато и палих от най – малкото, мислейки, че е дошъл края на света, защото се чувствах толкова изтощена, че всяко нещо, което излизаше от плана ми ме караше да полудея. Няма да влизам в подробности във всеки един аспект, в който се чувствах зле, но ще изброя още няколко, за които съм сигурна, че има доста хора, които имат същите проблеми, като например:

 • проблеми със съня
 • храносмилателната система
 • кожата
 • и много други…

Всичко това се промени, за няколко месеца

Ако някой ми беше казал, че това е възможно щях да му се изсмея и да му кажа, че е маниак, че това не е нормално. Когато се случи с мен, благодарение на здравословото хранене първоначално мислих, че е заради на нещо съвсем друго. След като четох много по темата и се запознах, в по-големи детайли относно ползите от здравословното хранене, разбрах, че цялата промяна се дължи на това. Разбира се здравословното храненето не е достатъчно, трябва и движение. Какво движение? Това е избор спрямо предпочитанията на човек. Нещото, което на мен ми харесва е фитнеса и плуването. За друг може да е йога, пилатес, тичане или какво ли още не, но трябва да включим и малко повече движение.
Отне ми няколко месеца,за да се науча да си правя различни вкусни неща, които много обичам, в по здравословен вариант, но когато има желание има и начин! Сега вече нямам проблем със ставането сутрин. Не просто мога да ставам рано, но и веднага ставам от леглото и се чувствам свежа, а не изморена! Също така, благодарение на начина ми на хранене успях да реша поне част от проблемите си, както с храносмилателната система, така и с кожата. Невероятно, но факт.

Не забравяйте да се наслаждавате!


Не мога да кажа, че от време на време не ми се дояжда нещо неподходящо, но всеки има дни, в които трябва да се отпусне и да прави това което иска, а не това което трябва. Когато е от време на време всичко е нормално и страхотно. По този начин успявам и да се насладя повече на тези моменти. Въпреки че при мен те са рядкост, тъй като успях да намеря здравословен вариант, на всичко мое любимо за хапване. Относно спортът, той за мен отдавна вече не е задължение или тежест. Спорта е по скоро удоволствие, хоби и начин за разпускане. Смятам, че при всеки спортът може да е забавление, стига да намеря най-подходящия за него!
Да не забравяме нещо много важно! Здравословното хранене не е здравословно, ако човек не успее да го впише в ежедневието си с усмивка и без прекалено много лишения!

2 thoughts on “Здравословно хранене – мания или начин на живот?

 1. Здравей!!! Много е приятно да чета , за млади хора , които успяват да впишат здравословния начин на хранене и спорта в ежедневието си . Мотивиращо е ! Продължавай да си здравословна и не забравяй да си правиш кефа от време на време !

  1. Радвам се, че ти е приятно да четеш. Надявам се и за напред да продължавам, да подържам интереса ти 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *