Дневника на един рекламист

Как брандовете диктуват какво харесваме

Филмът – “ The Joneses „

brands

Хей, хей прекрасни хора! Усмихнат ден Ви пожелавам, защото моят е такъв. Нямам представа дали досега съм споменавала, че уча реклама или по точно магистратура, която се подвизава под името ,,Рекламен мениджмънт и Визуален брандинг“, в Нов български университет.

Защо го избрах?

Тази година аз реших да се захвана с тази магистратура, тъй като за мен рекламата е чудесна възможност да реализираш мечтите си. Някои ползвайки я, за популяризиране на бранда си, други боравейки с нея, като професия. Други я ползват като допълнение към работата си. Да точно така, има много хора, които работят в сферата на рекламата, без потребителите да виждат това. Така известните в днешно време инфлуенсъри. Това са хора, които са станали популярни поради една или друга причина и благодарение на разпознаваемостта си. Хората желаят да се оприличат на тях, като купуват същите дрехи, козметика и какво ли още не. Това могат са бъдат, както и хора, които са известни чрез таланта си – певци, актьори, така могат и да бъдат хора, които основната им работа е да продават, но по един по приятен за потребителят начин. Тук не говорим за познатите от нас търговски трикове, с които подлъгват нас потребителите, да закупим стоката. Тук говорим за нещо много повече – продажбата на начин на живот. 

Защо този филм?

Именно този филм, показва много нагледно, как хората са подвластни на материалното и на брандовете. Как в днешно време, хората има зависимост, към брондовете. Бранда е много повече от стока с етикет н известен дизайнер. Бранда е история, бранда е стил, бранда е показ на лайфстайл. Има много хора, които казват – „мен не ме интересува марката“. Но подсъзнателно не осъзнават, че всяко едно нещо, което купуват, дори в ежедневието си, е под влиянието на бранд. Дали това ще бъде мляко, маратонки или техника. Всяко едно от тези неща носи история в себе си и не, не история на това как сме го закупили, а примерно на това, че това е мляко от българска ферма. Маратонки които те вдъхновяват да постигаш целите си и тн. Това са все истории, които брандовете дълги години са имплантирали в главите ни чрез най-различни форми на реклама. Не само конвенционалната телевизия реклама, която всички ние използваме, те успяват да стигнат до ума ни дори чрез любимите ни филми, певци, места, песни и какво ли още не. Точно този филм онагледява именно това. Как брандовете продават начин на живот и на какво хората са готови само и само да постигнат желания лайфстайл.

Бранд адвокати


Тук е момента да кажа, че наистина съществува такава професия и изобщо не е толкова яко колкото изглежда. Това са хора без право на личен живот, без право на собствени предпочитания към стоки, продукти и марки дори, когато стане въпрос за храна или тоалетна хартия. Ежедневни нужди, които ние дори не осъзнаваме, че не купуваме просто някаква храна, ние не купуваме просто някакъв десерт. Ние купуваме Nestle, ние купуваме Coca Cola, Terter, ние не купуваме маратонки, а Adidas или Nike. По младото поколение мисля, че вече осъзнава подчинението на марките или така наречените бранд адвокати. Това са така желаните потребители на всички брандове, който без заплащане изцяло благодарение на привързаността и любовта си към марката препоръчват и агитират познати и непознати да купуват и използват продуктите на бранда.

Какво правят?


Филмът ,,The Joneses “ , показва много точно каква е работата на тези хора, как всъщност те успяват да влезнат под кожата ни и благодарение на факта, че хората са ни симпатични, че ни харесва техния живот и желанието ни да им подражаваме – ние ставаме неосъзнати жертви на брандовете. Влизаме в омагьосания кръг на продуктите, на модните тенденции и на последните модели. Защо казвам омагьосаният кръг на последните модели? Това е мое определение. Има много хора, които сменят вещите си, не защото вече не ги харесват, не защото вече не им вършат работа или са се развалили, а просто защото вече е излязло нещо по ново, по модерно по харесвано от хората в нашият аквариум. Това е един затворен кръг, който няма прекъсване. Винаги ще има по нов модел, по хубав от нашия по- модерен и брандовете се възползват от това, възползват се от факт, че живеем в материален свят и от факта, че до голяма степен избора на бранд показва нашият стандарт на живот.

Как се изразява това у нас?

В България тази тенденция е много засилена. Именно тук, може да наблюдаваме много хора, които надхвърлят възможностите си при избор на продукт поради бранда произвел този продукт. По този начин създават един илюзорен стандарт на живот, който показват на своите близки. Без значение какво им коства това и дали реално могат да си го позволят. Този модел е много разпространен в нашата държава, тъй като в материалния свят, в които живеем, все по-малко хора се интересуват от вътрешността на нещата. Всеки гледа повърхностно и ако външността е хубава, то тогава всичко е наред, но не е така. Именно това е другия аспект, който открива пред нас този филм. Показва ни, че не винаги това, което виждаме отстрани е реалността, напротив в повечето случаи това е една изкуствено създадена лъжлива външност, за пред хората. 
Замислете се – колко от продуктите, които ползвате са на марки, които харесвате? Колко от тях сте си ги купили, защото някоя приятелка има подобно или защото позната Ви го е препоръчала? Ще осъзнаете как и вие сте част от въртележката!

Tagged ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *